Як правильно посадити овочі під зиму

Безумовно, багато садівників подумають: які можуть бути посіви зима на носі. Все що можна зробити восени на дачі вже зроблено, рослини надійно приховані, інвентар та будинок прибрано до наступного дачного сезону. Однак, корисні поради садівникам,  якщо сніг не випав ще й земля не промерзла сіяти під зиму овочі ще можна.

Тому зупинимося на питанні, як під зиму посіяти овочі правильно з гарантією отримання раннього врожаю. У багатьох овочівників виникають резонні сумніви, чи варто займатися підзимовим посівом овочів. Чи варто ризикувати вирішує кожен сам на основі особистого досвіду та переваг. Переваги посадки посіву овочів під зиму, безумовно, є, інакше цим ніхто й не займався.

Як правильно посадити овочі під зиму

Ось, мабуть, основні з них:

Посаджене насіння, що знаходилося в землі всю довгу зиму пройшло природний відбір, слабкі за цей період загинули, залишилися тільки схожі з яких виростуть міцні – здорові рослини.

Можлива посуха навесні при підзимовому посіві зовсім не проблема, тому що при початку танення снігу насіння набухне і рушить у ріст, використовуючи весь потенціал весняної вологи. Поки тільки будуються плани про весняні посіви, підзимовий посів уже дружно рушив у зріст.

Безумовна перевага посівів під зиму це стійкість до шкідників та хвороб, можливих заморозків. Паростки молодих рослин стійко переносять весняні заморозки до -3 ° С, всілякі шкідники у вигляді блішки хрестоцвітої або морквяної мухи їм не страшні, тому що їх немає взагалі в цей час.

Посів під зиму дозволяє отримати урожай терміном майже місяць раніше.

Найважливішим моментом є дотримання термінів посіву, які не мають точних дат. Вибір залишається за садівником потрібно точно підгадати той сприятливий момент перед стабільними холодами, без приходу відлиги яка може призвести до наслідків зовсім не бажаним, у вигляді проросту насіння і як правило загибелі при поверненні морозів.

Приступати до сівби можна за стійкої температури 0°С, вивчивши довгостроковий прогноз при поверненні плюсових температур із посівами потрібно почекати. Важливий момент – це промерзаючий шар ґрунту зверху. Якщо напередодні була плюсова температура, сьогодні пішла різко в мінус сіяти можна.

Не маловажливим фактором успішного підзимового посіву є правильне влаштування грядки та вибору місця посадки овочів. Для гряди вибирають високе місце добре прогрівається. Влаштування гряди в місцях де з приходом весняних днів довгий час не тане сніг і застоюватися тала вода – неприпустимо.

Гряди для посівної під зиму готують заздалегідь. Грунт повинен бути легким і родючим, перекопаним, з внесеними добривами. Які добрива вносити під перекопування визначається перевагами самого садівника, хтось прихильник перегною або компосту, хтось воліє калійно-фосфорні добрива. На перекопаній гряді влаштовують борозенки приблизною глибиною три-п’ять сантиметрів, потім укривають спеціальним матеріалом для того, щоб насіння бур’янів і можливі опади не потрапили в них. Завчасно готують мульчу та сухий ґрунт для підсипки.

Як правильно посадити овочі під зиму

Насіння для підзимового посіву овочів сіють у підготовлені борозенки без попереднього зволоження, зовсім сухими, збільшуючи їх витрату кількість у 2 рази. Поверху підсипається сухий грунт шаром до двох сантиметрів, потім мульчуючий шар до трьох сантиметрів. У посадці овочів під зиму мульча виконує важливу роль, не дає утворитися кірки навесні на грунті і оберігає систему коренів, що утворилися, від температурних перепадів.

Завершальним етапом посіву під зиму буде укриття гряди гілками із засохлим листям або лапником, опадом листовим, шар цього укриття не повинен перевищувати 20см. Поливати посіви саджені підзиму взагалі не потрібно!

При виборі насіння потрібно врахувати що при підзимовій посадці весь період насіння буде в екстремальних умовах, повинні мати ряд якостей мати чудову схожість, бути більшими, що мають повну вагу. Виходячи з цього, необхідно купувати насіння сортове найкращої якості, економія тут недоречна. Насіння дражжироване має додатковий захист.

Купуйте ті сорти овочів, які під впливом знижених температур не виробляють квітконоси або утворюють у мінімальних кількостях.

Описувати всі сорти овочів придатні для посівної під зиму немає сенсу. Вибрати їх може кожен овочівник, орієнтуючись на необхідні якості та ознаки, такі як: стійкість до формування квітконосів, холодостійкість, стійкість до поганого освітлення, що мають невеликий вегетаційний період.