Зелений волоський горіх

Незрілий горіх багатий

  • аскорбіновою кислотою (незрілі горіхи за вмістом не поступаються таким джерелам цього вітаміну, як цитрусові плоди, шипшина та чорна смородина);
  • вітамінами РР та Е, а також групи В;
  • вуглеводами;
  • каротином;
  • фітостеринами;
  • дубильними з’єднаннями;
  • поліненасиченими жирними кислотами;
  • кверцетином, гіперозидом та іншими флавоноїдами;
  • йодом, солями кобальту, кальцію та інших мінералів;
  • ефірною олією;
  • хінонами;
  • речовиною юглон, у якого відзначають бактерицидну дію;
  • білком;
  • органічними кислотами та ін.

Корисні властивості недозрілого волоського горіха

  • зміцнює здоров’я, як приготувати лікувальну настоянку з горіха читайте тут https://sunduk-pub.kiev.ua/?p=13946;
  • сприяє загоєнню та епітелізації ран;
  • зупиняє кровотечу;
  • протидіє атеросклерозу;
  • має в’яжучу дію;
  • має антипаразитарну активність;
  • прискорює відновлення після виснажливого фізичного навантаження;
  • зменшує прояви запалень;
  • має бактерицидну дію;
  • є відмінним джерелом аскорбінової кислоти та йоду;
  • ефективно справляється з діареєю;
  • допомагає усунути імпотенцію завдяки великому вмісту вітамінів Р та Е.
  • У подрібнених незрілих горіхів, що поєднуються з медом, відзначають властивість зміцнювати імунітет.

Сік

Для отримання соку потрібно прокрутити через м’ясорубку, перемішати з медом, настояти близько двох місяців у холодильнику, процідити отриману рідину. Ця рідина є соком. Пити його можна весь рік по чайній ложці.

Особливості соку недозрілих горіхів:

  • У соку, отриманому з горіхів молочної стиглості, багато йоду та інших корисних речовин, тому він може служити засобом для зміцнення, а також рекомендується при гіпотиреозі.
  • Оскільки сік містить дуже велику дозу вітаміну С, він рекомендується при цингу.
  • Сік горіхів молочної стиглості допомагає при ангіні. Його розбавляють у десять разів кип’яченою водою і застосовують для полоскань горла кілька разів на добу.
  • Втирання соку незрілих горіхів у шкіру допомагає позбавитися небажаного оволосіння (наприклад, на обличчі у жінок). Втирати сік слід один раз на день.
  • Перш ніж використовувати сік на шкірі, важливо перевірити її чутливість на невеликій ділянці, а також знати, що шкіра може тимчасово набути жовтого кольору.

Цікаві факти

  • Відвар із незрілих горіхів вживався здавна – приймати його при шлунковому або кишковому розладі рекомендував ще Гіппократ.
  • Властивість відварених у молоці незрілих горіхів зміцнювати шлунок було виявлено давньогрецьким лікарем Галеном.
  • На Русі лікарі рекомендували вживати зелені горіхи натще, змішуючи їх із медом та інжиром.
  • Французькі лікарі за часів Середньовіччя наказували хворим із глистами відвар із незрілих горіхів.
  • У трактатах медицини Тибету незрілі горіхи згадуються, як засіб проти злоякісних пухлин.

Особливості соку недозрілих горіхів:

  • У соку, отриманому з горіхів молочної стиглості, багато йоду та інших корисних речовин, тому він може служити засобом для зміцнення, а також рекомендується при гіпотиреозі.
  • Оскільки сік містить дуже велику дозу вітаміну С, він рекомендується при цингу.
  • Сік горіхів молочної стиглості допомагає при ангіні. Його розбавляють у десять разів кип’яченою водою і застосовують для полоскань горла кілька разів на добу.
  • Втирання соку незрілих горіхів у шкіру допомагає позбавитися небажаного оволосіння (наприклад, на обличчі у жінок). Втирати сік слід один раз на день.
  • Перш ніж використовувати сік на шкірі, важливо перевірити її чутливість на невеликій ділянці, а також знати, що шкіра може тимчасово набути жовтого кольору.

Зелений волоський горіх

Шкірка

Зелена шкірка є гарною лікарською сировиною:

  • Настій, виготовлений з такої зеленої шкірки, а також сік з неї застосовують у народній медицині як засіб проти слабкості в м’язах та перевтоми.
  • Змішуючи такий настій або сік з медом, отримують протипухлинний, противиразковий та кровоочисний засіб.
  • Відвар із зеленої шкірки ефективний при екземі, туберкульозі шкіри, гнійному висипанні, корості або лишаї.
  • Настої та відвари на шкірці зелених горіхів є гарною профілактикою карієсу.
  • Якщо шкірку зелених горіхів висушити і подрібнити, то отриманий порошок можна застосовувати для загоєння садна і зупинки кровотеч з носа.
  • Змішавши таку подрібнену шкірку з молочною сироваткою, одержують ефективний засіб при дифузному зобі.
  • Подрібнивши шкірку та заливши чайн. ложку сировини, що вийшла склянкою окропу, готують чай, що допомагає очистити судини. Особливо цінний цей чай при додаванні меду.

Масло

Подрібнивши 100 г зелених горіхів разом з їх шкіркою, сировина заливається 500 мл рослинної олії. Місткість з горіхами та олією витримується протягом місяця в темному теплому місці, після чого олія проціджується.

Така олія, одержувана із зелених горіхів, має проносну та протиглистову дію. Також їм можна змащувати шкіру за різних її захворювань. Допомагає ця олія і при варикозі – їм рекомендують змащувати розширені вени. Ця масляна настойка при зовнішньому використанні допоможе також при обмороженнях, випаданні волосся та тріщинах заднього проходу. Її можна вживати і всередину – засіб ефективний при хворобах нервової системи та патології нирок.

В медицині

З зеленого волоського горіха роблять тодикамп, який є ефективним засобом для лікування багатьох захворювань.

Відвар

Заливши чотири подрібнені зелені горіхи 500 мл окропу, і настоявши його в термосі протягом двох годин, отримують відвар, що допомагає при діареї та гіпертонії. Проціджений відвар приймають по одній-двох стіл. ложкам за півгодини до їди один-два тижні до 4 разів на день. Регулярно виконуючи полоскання рота таким відваром, можна зміцнити зуби.

Настоянка

Настоянки на основі незрілих волоських горіхів найчастіше бувають спиртовими та медовими. З зелених оплоднів роблять також водний настій, ефективний при туберкульозному ураженні лімфовузлів, шкіри та гортані.

Щоб приготувати протиглистний настій на незрілих горіхах, беруть подрібнені зелені горіхи (чотири стол. ложки) і заливають їх киплячою підсоленою водою (на 200 мл води чверть ложки солі). Настоявши засіб 30 хвилин, його проціджують, поділяють на невеликі порції та випивають протягом доби.

При онкології

Зелені горіхи (50 грам) пропускають із шкіркою через м’ясорубку і змішують із медом (підлога кілограма). Засіб потрібно наполягати протягом місяця, а потім зберігати у холодильнику. Його приймають при раку легені тричі на день до їди по чайні. ложці.

Щоб зробити із зелених горіхів корисний засіб при будь-якому вигляді раку, змішують по одній склянці подрібнених горішків та меду, а потім додають 20 грам аптечної настойки йоду (5%), 1/2 склянки листків алое (подрібнених) та 20 грам медичного дьогтю. Усі інгредієнти перемішуються та настоюються добу. Для курсу лікування таким засобом потрібно три його порції, потім роблять перерву на місяць та повторюють лікування. Приймати суміш рекомендують за чайном. ложці тричі на день, запиваючи теплою водою. Оптимально випивати препарат перед їжею протягом 20 хвилин.