Як правильно пити пиво?

Пиво – один із найпопулярніших напоїв. Але чи ви впевнені, що п’єте його правильно? Щоб у цьому переконатися і, у разі чого, виправити помилки, ми підготували вам невеликий чек-лист! Дізнайтесь як вимірюють кількість спирту в пиві за цим посиланням https://shashlichok.org.ua/?p=37581.

Перевіряємо, з чого п’ємо

Це перший крок на шляху до ідеальної подачі пива. Звичайно, якщо йдеться про розливне пиво – навряд чи ви питимете його прямо з тари. Швидше за все, у вас знайдеться келих або кухоль. А якщо пиво йде спочатку у пляшці чи банці, то завжди простіше пити прямо звідти. Але чи це правильно?

Ми, звичайно, рекомендуємо завжди пити зі спеціалізованого посуду. Розмір та ширина кружки, а також товщина скла впливають на процес розкриття аромату та стійкість піни. Фігура посуду забезпечує взаємодію алкоголю зі смаковими рецепторами, «відправляючи» їх у потрібну зону. Солодощі ми «ловимо» кінчиком язика, кислинку — бічними поверхнями, гіркоту — основою, сіль — центром. Якщо келихів на кожен випадок у вас немає (що абсолютно нормально), то ми рекомендуємо для початку завести хоча б один келих під пиво, щоб не пити з горла;)

Як правильно пити пиво?

Визначаємо температуру

Всі ми любимо холодненьке пивце – воно так краще освіжає. Але в цьому питанні головне не перестаратися. Сильне охолодження може зіпсувати смак напою. Мало того, що він помутніє, то ще й втратить свій ароматичний букет. Багато сортів пива прийнято подавати за 8-10 °С. Є навіть стилі, які п’ють при 15-20 ° С, це переважно відноситься до деяких видів елей. Як правило, температура напою, що рекомендується, є на етикетці.

Пінне не любить екстремальних перепадів температур. Краще поставити пляшку в холодильник – 10-20 хв. цілком вистачить, щоб довести напій до правильної кондиції. Підійде також цебро з льодом або холодною водою.

Слідкуємо за келихом

Ось ми підібрали келих, охолодили пінне і вже майже готові його їсти. Але що з температурою келиха? Хтось любить подавати пиво у підморожених келихах. Це створює додаткове охолодження напою та естетичний зовнішній вигляд – іній розповзеться по стінках. Але, розливаючи пиво по заморожених келихах, ви «вбиваєте» його карбонізацію та пишний аромат. У результаті напій вже не порадує щільною пінною шапкою та багатим смаком.

Ще одна крайність у поводженні з пивним келихом – це постійно гріти його в руках. Чим частіше ваші теплі долоні обійматимуть келих, тим швидше напій перестане освіжати і навіть може гірчити. Краще брати склянку з пивом зі столу тільки для того, щоб зробити ковток. Або пийте його з келихів на ніжці, щоб долоні не нагрівали напій.

Ну і ще один крок – крутити келих із пінним. Крутити напої в келихах люблять, наприклад, сомельє винні. Це дійсно краще розкриває ароматику та колір вина, додає у дегустацію фарб та додаткових нот. Але пінний, як правило, таких рухів не любить. Створення такої «воронки» у келиху призведе до вивільнення бульбашок у напої та швидкого осідання піни. Пиво, можливо, і якийсь час видаватиме сильний аромат, але ненадовго.

Ну а взагалі ніхто вам нічого не може заборонити. Пийте смачне, свіже пінне і насолоджуйтесь кожним ковтком!