Вісім найалергенніших продуктів

На жаль, все більше і більше людей страждають на харчову алергію. Алергія на глютен та лактозу сьогодні не новина, як і використання протиалергічних препаратів. Згідно зі звітом Європейської академії алергології та клінічної імунології за 2016 рік, близько 17 мільйонів європейців борються із харчовою алергією, зокрема близько чотирьох мільйонів дітей. Більше того, у багатьох людей алергія все ще не встановлена, оскільки потребує спеціальних та часто тривалих тестів. Харчова алергія – один із найнеприємніших видів алергії. Люди, які страждають на алергію, змушені уникати продуктів, які для них часто корисні. В іншому випадку у нього можуть розвинутись важкі алергічні реакції, що заважають нормальному функціонуванню. Дослідження Європейської академії алергології та клінічної імунології показують, що з кожним роком збільшується кількість людей, які страждають на алергію на подібні продукти. Нижче представлено вісім найпопулярніших та алергенних, більше детальніше на сайті ango.org.ua.

Деякі факти про алергію

Розпізнати алергію – непроста справа. Якщо у алергіка виникають сильні та специфічні симптоми того чи іншого типу алергії, достатньо провести тести, щоб підтвердити це. Однак, якщо симптоми мають переривчастий характер, на діагностику може піти кілька років. Алергія – звичайна проблема сьогодні. Варто знати деякі з найважливіших фактів про нього.

  1. Алергія зазвичай починається в дитинстві і може тривати багато років чи все життя.
  2. Алергія може розвинутись і в зрілому віці.
  3. Людина, яка страждає одним типом алергії, піддається ризику розвитку інших типів алергії.
  4. Діти алергії зазвичай з’являються одна одною. Першим зазвичай є атопічна екзема, від якої страждають до 10 відсотків немовлят у Європі.
  5. Серед членів сім’ї поширені одні й самі типи алергії.
  6. Алергію можна лікувати та запобігати.
  7. Лікування алергії значно полегшує нормальне функціонування алергіка та покращує якість його життя.

Вісім найалергенніших продуктів

Найбільш поширені алергенні продукти:

Яйця

Проте алергія на молочні продукти зустрічається у дітей. Все більше людей зрілого віку розвивають алергію на лактозу, яка проявляється у вигляді нездужання, болів у животі та частих проносів, що виникають відразу після вживання молока. Алергія на яйця зазвичай визначається як алергія на яєчний білок, що зазвичай виникає у маленьких дітей. Яйце тим більше алергенне, чим менше термічно обробляється його білок. Таким чином, найменш алергенним буде білок у круто звареному яйці або в печеному бісквіті. Неважко здогадатися, що найбільше алергенним буде сире яйце, наприклад, у вигляді десерту. Алергія на яйця може бути дуже серйозною і навіть спричинити анафілактичний шок. У дітей підвищується толерантність до курячого білка, як правило, у ранньому шкільному віці.

Молоко

Згідно зі статистикою, алергія на молоко – найпоширеніша алергія в Україні. Зазвичай вона вражає немовлят у період їхнього життя, які починають переносити молоко лише після трирічного віку. Основними алергенами молока є казеїн, альфа та бета-лактоглобуліни.

Хоча це один із найкорисніших соусів, він містить дуже алергенний інгредієнт – гірчицю. Варто знати, що гірчиця міститься не тільки в гірчиці, а й у різних маринадах, хлібі, заправках для салатів та сухих супах. Алергія на гірчицю проявляється переважно діареєю, нудотою, а також висипом. І дітям-алергікам, і дорослим слід уникати не лише молока, а й усіх продуктів, що його містять. В основному це стосується молочних продуктів та інших продуктів, що містять хоча б невелику кількість молока.

Горіхи

Горіхи також є одними з найалергенніших продуктів. Йдеться про різні види горіхів, хоча найчастіше алергія на арахіс. Алергія на горіхи зазвичай розвивається у дитинстві і може набувати різних форм. Найчастіші симптоми: проблеми зі шкірою, висипання та набряк, хоча також може виникнути анафілактичний шок. Алергія на горіхи нерідко перетворюється на доросле життя.

Вісім найалергенніших продуктів

Риба

На думку дієтологів, будь-який вид риби може викликати алергічну реакцію, хоча зазвичай це вражає переважно морську рибу. Звичайно, сенсибілізувати може не тільки чиста риба, а й рибні продукти та будь-які продукти, що містять хоча б невелику кількість риби у складі. Риба зазвичай викликає загальні симптоми алергії: висип та набряк. У крайніх випадках вони можуть спричинити анафілактичний шок. Як правило, алергія на рибу триває довго.

Цитруси

Це ще один дуже чутливий продукт. Алергія на цитрусові може виявитися у будь-якому віці, але найчастіше зустрічається у дітей. Найчастішою ознакою алергії на цитрусові зазвичай є висипання, яке зникає через кілька годин.

Селера

Це, безумовно, найалергенніший овоч. Варто знати, що алергічну реакцію можуть викликати всі частини селери, включаючи корінь, листя, стебло та насіння. Оброблений селера теж може бути наслідком алергії. Ми часто знаходимо його у готових салатах, сухих супах, паштетах та м’ясних виробах. Якщо у вас алергія на селера, уважно ознайомтеся зі складом продуктів, які ви купуєте. Навіть сліди його кількості можуть спричинити тяжку алергічну реакцію.

Глютен містять продукти

Глютен зазвичай міститься в злаках (в основному в пшениці, житі, ячмені, вівсі та полбі), а також у продуктах, отриманих з нього. Крім того, глютен додають у м’ясні продукти, молочні продукти, солодкі напої, солодощі та ліки. Симптоми алергії на глютен складні. Найбільш популярні: діарея, блювання, шкірна кропив’янка, нежить, різні шкірні свербіння та анафілактичний шок.

Гірчиця

Як визначити харчову гіперчутливість?

В даний час найбільш інноваційним та ефективним методом виявлення харчової алергії є MRT-тест із англійського Mediator Release Test. МРТ-тест визначає ступінь чутливості до їжі та харчових добавок, дозволяючи виключити з раціону найбільш реактивні продукти. Тести можна проводити у спеціально відведених для цього приміщеннях: лікарнях чи лабораторіях.